Κώστας Παπαδάκης ή Ναυτης
- Dionisos
- More than 50 posts user
Κώστας Παπαδάκης ή Ναυτης
http://www.cretan-music.gr/2009/08/10/k ... is-naftis/
- bill1961
- συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
* Τα τραγούδια παίζουν κανονικά στο mini-player. Το "ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" που γράφεται στα σχόλια μάλλον αφορά το ραδιόφωνο της σελίδας.
- ntouzenis
- More than 150 posts user.
Παιξαμε σε 5-6 γλεντια την εποχη 1990-1995 τα οποια ηταν ολα ιδιαιτερα ... τελευταιο αν θυμαμαι καλα, ητανε ενας μεγαλος (με πολλους καλεσμενους) γαμος στο Καστελλι, οπου παρων ητανε καλεσμενος και ο επισης εκλιπων Γιώργης Κουτσουρελης !!
Γραψαμε με το Ναυτη και το Στελιο το Λαϊνακη στο στουντιο του Πανεπιστημιου στο Ρεθυμνο γυρω στο 1991, με το Νικο Διονυσοπουλο υπευθυνο, καπου 10 τραγουδια, νομιζω μια φορα πηγαμε ... μαζι ο Μπαμπης Ανουσακης τραγουδι, ο Χαριδημος Κουρκουμελακης και η συζυγος του τραγουδησαν και ο Λαγκαδινός κρουστα. Αυτα ητανε ολα κρητικα και ενα νησιωτικο του Ναυτη, "Ο Τζεγκας". Τοτε πρεπει να παιξαμε και του Στρατη Γαλαθιανού το Λακιώτικο που μπηκε στο cd του Γαλαθιανου που κυκλοφορησε πριν 2 χρονια με λαουτο, κιθαρα και τραγουδι ο Μπαμπης.
Γραψαμε επισης στο σπιτι του Στελιου γυρω στο 1993 αρκετες φορες σε ενα 4καναλο δικο μου, διαφορα, οπως συρτα, τον "Ερωτοκριτο" στην παλια εκτελεση, το "Κατω στη Ροδο" κλπ
Στο Ηρακλειο γραψαμε το 1994 σε ενα μικρο στουντιο, καπου 10-12 τραγουδια, όλα κρητικά, που τα πιο πολλα μπηκαν στο δισκο 60 χρονια Ναυτης και απο τοτε μπαινουν σε διαφορες συλλογες. Τραγουδησε ριζιτικα υπεροχα ο Γιαννης ο Χατζακης, που εφυγε προωρα περσυ απο τη ζωη. Τον ηξερε ο Ναυτης αλλα δεν τονε θυμοτανε και οταν μας ερωτησε "ποιος θα πει τα ριζίτικα ;" Εγω με περισσο θαρρος επροτεινα το Χατζακη που ειχα γνωρισει σε ενα γαμο κεινο τον καιρο και ειχε παρει το μικροφωνο και τραγουδησε ενα ριζιτικο και ετσι ηρθε μια φορα και ειπε τα 2 ριζιτικα, νομιζω ητανε με δικους του στιχους (του Ναυτη).
Την ιδια χρονια το '94 παντρευτηκα και επαιξε στο γαμο μου μαζι με τον Παναγιωτη τον Καστανη.
Επισης γραψαμε στο σπιτι του Ναυτη με ενα 4καναλο κασετοφωνο που ειχε, καποια ή ολα τα ρεμπετικα και λαϊκα ορισμενα που ειχε, γιατι ειχε και πολλα στεριανα καλαματιανα και καποια λαϊκα στυλ εποχης 50-60 !!
Αργοτερα εγραψε και μαζι με το Δημητρη και το Νικο τον Κουκουλιτακη νομιζω στο σπιτι του Λαϊνακη.
Τι να πουμε για το Ναυτη ... βασικα ητανε ενας προικισμενος καλλιτεχνης, ειχε μια εντονη προσωπικοτητα, πληθωρικος και ακουραστος ασχολιοταν με τα παντα, ειχε μια φοβερη αμεσοτητα, κοινωνικοτητα και επικοινωνια με τον κοσμο και ιδιαιτερα με τους μουσικους ενω εξελιχθηκε οσο περνουσανε τα χρονια και σαν ερευνητης, ασχοληθηκε με τους παλιους σκοπούς, παλεψε να μη χαθει το βιολι απο την Κρητικη μουσικη, ηταν απ'τους πρωτεργατες του Συλλογου "Χαρχαλης" και απεκτησε βεβαια τρομερη φημη στην Κρητη πιο πολυ στα Χανια αλλα και μεταξυ των Κρητικών στην "πανω" Ελλάδα (οπως τη λεμε) και του εξωτερικού !!!
Τα ρεμπετικα που εγραψε ητανε της εποχης μαλλον 1939-1950 αφου πριν τον πολεμο ειχε ανεβει στον Πειραια και επαιζε μπουζουκι σε κέντρο, μαζι με το ρεμπετη Οδυσσεα Πετσάλη. Μετα τον πολεμο επαιζε σε κεντρα των Χανιων μπουζουκι, οπως στου "Λαμπαθέ" και παραλληλα επαιζε σε κρητικα γλεντια !!
Ψαχνω κι εγω να βρω στοιχεια για τη ζωη του Ναυτη, αφου περισσότερο γινεται λογος για την μετα το '50 περίοδο και τα χρονια της Αμερικης. Κατα καιρους γραφονται αρκετες ανακριβειες (με το συμπαθειο) οπως αυτη του κολλητου μου Μανου Γρυσμπολακη οτι δλδ ο Ναυτης υπηρετησε Ναυτης γυρω στο 1946 !! Προσφατα ενας πελατης μου που τυχαια πιασαμε τη συζητηση και ειναι γιος του βιολατορα Νικου Τσουρλακη απο τις Στερνες, μου ειπε οτι ο πατερας του οταν υπηρετουσε σαν λιμενικος στο Φαρο των Χανιων, ο Κ.Παπαδακης ητανε ναυτης στο Λιμενικο και επαιζανε συχνα μαζι και κανανε παρεα, μαλιστα "επηρε -λεει- πολλες κοντυλιες απο τον πατερα μου". Ο Τσουρλάκης σκοτωθηκε απο τους Γερμανους για αντιποινα μαζι με αλλους 9 Στερνιανούς τον Ιουνη του 1941 και υπαρχει και μνημειο στην πλατεια του χωριου.
Αρα ο Ναυτης υπηρετησε πριν τον πολεμο και αφου πηγε το '38 στον Πειραια, ισως υπηρετησε εθελοντης νωριτερα ... αυτο ειναι υπο διερευνηση ... Παντως καποια στιγμη μας ελεγε ιστοριες απο τον πολεμο οπου ειχε πολεμησει -δε θυμαμαι τωρα- νομιζω ητανε σε πλοιο.
Ας μη μακρυγορω ... τα ρεμπετικα του Ναυτη που θυμαμαι τωρα (το cd απο τις Κοντυλιες δεν το εχω ... ακομα) ειναι η Σπλαντζιωτισα (χασαπικο), η Σταφιδική, η Νεα Χώρα (ζεϊμπεικο ματζορε), η Χανιωτοπουλα και αλλα. Στις ηχογραφησεις αυτες απο το cd ισως παιζω εγω ή ο Δημητρης ή ο Νικος ο Κουκουλιτάκης.
Ο Ναυτης στην Αμερικη βεβαια ειχε συνεργαστει και με το Μπεμπη και σε καποιο LP Αμερικανικο συμμετεχει και ο Μπεμπης, αυτα τα εχει ομως ο Στελιος ο Λαϊνακης, προεδρος το Χαρχαλη και ισως επανεκδοθουν. Τωρα ετοιμαζει ο Στελιος ενα cd με τις ηχογραφησεις του Χάρχαλη το 1931-'33, που πρεπει ναναι 10 τραγουδια εκ των οποιων μονο 2 εχουν ακουστει ως τωρα και ορισμενες μεταγενεστερες, απο μπομπινοφωνα.
Επισης πριν απο αυτο θα βγει ενα cd με Ταμπαχανιωτικα, με το Στελιο και το Λεωνιδα Λαϊνακη, μια πολυ φροντισμενη δουλεια, που επιμελειται ο Γιωργος Παπαδακης και θα βγει μαλλον πριν τις γιορτες.
- Dionisos
- More than 50 posts user
Νομίζω ότι το φίλο colectorgram τον παρεξηγήσατε. Ο άνθρωπος είπε ότι έχει αυτά τα κομμάτια δεν είπε θα περάσετε πάνω από το πτώμα μου να τα πάρετε ....εγώ του ζήτησα να κάνει κι από αυτά ένα βιντεακι στο γιου τιουμπ ... γιατί τόνε πήρατε από τα μούτρα? Μπορεί να τοχε ανεβάσει σήμερα, λέω εγώ, αν δε καθοτανε να δικαιολογείτε!!