Απόστολος Χατζηχρήστος, ο γενναιόδωρος.....

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Μήνυμα
Συγγραφέας
Δημήτρης Ν.
More than 50 posts user

#36 Δημοσίευση από Δημήτρης Ν. »

Και σκεφτείτε δηλαδή, πριν Π.χ. 200 χρόνια που δεν υπήρχε άλλος τρόπος διάδοσης των τραγουδιών, εκτός από τον προφορικό.
Εάν ο παππούς-μουσικός ήταν σαν τους συλλέκτες, θα είχε χαθεί η παράδοση. Θα κράταγε τα τραγούδια στο ...κεφάλι του και θα καμάρωνε ότι μόνο αυτός τα ξέρει.

Κάπως έτσι είναι και με τους δίσκους. :(

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#37 Δημοσίευση από Alcibiadis »

Σίγουρα ο αρχικός του στόχος δεν ήταν να πάει και να τα αγοράσει ένας συλλέκτης και να πουλάει μούρη. Δεν μας λες όμως πού το πας ακριβώς;

απο δω ξεκινά ο καυγάς.
μια ερώτηση έκανε ο Πίκινος (και μάλλιστα άριστα διατυπωμένη) και βαλθήκαμε να του "ράψουμε" 40 κοστούμια ΠΙΕΡ ΓΚΑΡΝΤΕΝ...
Προσωπικά εγώ δεν διέγνωσα καμμία προκλητικότητα στα γραπτά του ανθρώπου.

αν θέλετε να μιλήσουμε κάπως ετυμολογικά λαικό τραγούδι είναι αυτό που δεν έχει ιδιοκτήτη.Πριν την δημιουργία του γραμμοφώνου θα έλεγα ΝΑΙ!
το γραμμόφωνο όμως και οι ιδιοκτησιακές εταιρείες έφεραν τα πάνω κάτω.
Σήμερα τα παιδιά του Τσιτσάνη και του Μάρκου ζούν απ΄την συννεφιασμένη Κυριακή και τη Φραγκοσυριανή (ας μη μας διαφεύγει).
Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου που δούλευα μαζί της και την πείραζα συχνά (Ταξίμι 1992) μου έλεγε πως αν δημοσιευτούν δικά της τραγούδια χωρίς την άδεια της θα τους πάρει ο διάολος και θα τους σηκώσει..
Οταν λοιπόν οι φωνοληπτικές εταιρείες άπλωσαν τα πλοκάμια τους σ΄ όλη την επικράτεια οι λαικοί μας δημιουργοί έγραφαν πολλές φορές παρά τη θέλησή τους προκειμένου να είναι συνεπείς στις "φαγάνες" καπιταλιστικές εταιρείες αλλά και για τη δική τους μάσα που ήταν γι αυτούς η πρώτη προτεραιότητα. Ετσι λοιπόν το λαικό μας τραγούδι σιγα σιγα άρχισε να εκφυλλίζεται με αποτέλεσμα τη σημερινή μας παρακμή.
Τώρα το τι σημαίνει λαική δημιουργία (απ το γραμμόφωνο και μετά)
ειλικρινά για μένα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος ορισμός.
Σε σχέση με τη διαμάχη των προηγούμενων συζητητών πιστεύω πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Και ο Πίκινος έχει δίκιο που αμφισβητεί την ντε φακτο (κατά την γνώμη μας) πρόθεση των λαικών μας δημιουργών αλλά και εμείς που μετα απο έναν αιώνα έχουμε "συνήγορο" την ίδια τη ζωή που καθιέρωσε αυτά τα τραγούδια ως λαική αξία...

Άβαταρ μέλους
pelagia

#38 Δημοσίευση από pelagia »

ΑΓΓΕΛΙΚΗ έγραψε:Ναι, αλλα υπαρχει μια διαφορα Πελαγια και Ιασωνα:
Η συνταγες που λετε για το καζαντιπι και το ρεβανι ειναι ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ, αυτοι τις ανακαλυψαν ποιος ξερει με ποσες δοκιμες και με ποσο κοπο. Οσο κι αν δε μ αρεσει λοιπον, αφου ειναι δικες τους, τις κανουν ο,τι θελουν. Αμα θελουν τις δινουν, αμα θελουν οχι.
Οι αλλοι με τους δισκους ομως ειναι που κανουν με ξενα κολλυβα μνημοσυνο.

Αγγελικη μου

ισως κανεις δε μ` επιασε με το πιθανοτατα "ατυχες" παραδειγμα του "ρεβανιστα"
της Βεροιας ... ειναι η "πουτανα" η νοοτροπια , η σκουτζιαρικη συμπεριφορα , εστω
και μεσα στο μυαλο , του "τριβειν τας χειρας" ηδονικα , για κατι που εχει " ΑΥΤΟΣ "
και δεν προκειται ποτε να το αποκτησεις εσυ , ανεξαρτητα του πως το απεκτησε ...
Και οι κατοχοι λοιπον "των ξενων κολυβων" , ανετα θα σου αντιπαραθεσουν τα
δικα τους επιχειρηματα , οτι δηλαδη εφαγαν ολη τους τη ζωη να ψαχνουν και ισως
μια περιουσια για να αποκτησουν αυτα τα τραγουδια ...
Οποτε τα κρατανε για την παρτη τους και γουστο και καπελο τους !!!

Διαχωριζω λοιπον τη θεση μου και την σκεψη μου , διοτι απο παιδι εμαθα να "δινω" ,
να μοιραζομαι ο,τι μπορω με τον συνανθρωπο μου - σταση ζωης ...

Υ.Σ. Αγγελικη εισαι πολυ νεα , για να θυμασαι ισως μια αλλη νοοτροπια ιδιαιτερα στα
χωρια με τα σχεδια απο τα κεντηματα η πλεχτα , που καποιες κυραδες τα εκρυβαν
επιμελως , σαν να επροκειτο για εγγραφα ΠΣΕΑ ( Πολιτικη Σχεδιαση Εκτακτου Αναγκης ) ... αυτα ...
δεν το αντέχω βρε ψυχή να είσαι πάντα νέα
ας γέρναγες με το κορμί κιμπάρικα κι ωραία
δεν το αντέχω να γερνώ και να πεθαίνεις νέα

Άβαταρ μέλους
Σωτήρης
Επικοινωνία:

#39 Δημοσίευση από Σωτήρης »

Για όποιον τον αφορά, παραθέτω το παρακάτω:

"...Αλλά εσείς θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ένα έργο όταν φεύγει από τα χέρια του δημιουργού του αποκτά δική του προσωπικότητα, δική του ταυτότητα, σύμφωνα με τα οποία χαράζεται η πορεία του και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του έργου να ακολουθήσει αυτόνομη καριέρα, την οποία εν ονόματι οποιασδήποτε πατρότητας δεν έχετε δικαίωμα να σταματήσετε, ειδάλλως το ίδιο δικαίωμα έχει και το κράτος εν είδη λογοκρισίας..."

Παύλος Σιδηρόπουλος (προς Μίκη Θεοδωράκη)
"Συζήτηση Εν Λευκώ" 1984

Άβαταρ μέλους
Γιωργος Κουκος
More than 50 posts user

#40 Δημοσίευση από Γιωργος Κουκος »

Πολυ μπραβο Σωτηρη.!!
Με προλαβες στο ακριβως ιδιο αρθρο! !. Η πνευματικη συλληψη μιας δημιουργιας ειναι ετσι και αλλιως ανεκτιμητη. Η τεχνη ειναι απο μονη της μια οντοτητα. Με χαρακτηρα που χορευει ξεχωριστο τανκο με τον καθενα μας. Ζει και ειναι υγειης οσο επηρρεαζει τις καρδιες μας και δειχνει αλλιωτικο προσωπο και συμπεριφορα σε αναλογια με το που και σε ποιον 'μιλαει'. Τα 20 ευρω λοιπον μιας κυκλοφοριας η τα 2000 ευρω μιας παλιας πλακας ΜΟΝΟΝ στο πλαστικο αναφερονται.Ευχαριστω.

Άβαταρ μέλους
max
Επικοινωνία:

#41 Δημοσίευση από max »

pelagia έγραψε: ειναι η "πουτανα" η νοοτροπια , η σκουτζιαρικη συμπεριφορα , εστω
και μεσα στο μυαλο , του "τριβειν τας χειρας" ηδονικα , για κατι που εχει " ΑΥΤΟΣ "
και δεν προκειται ποτε να το αποκτησεις εσυ , ανεξαρτητα του πως το απεκτησε ...
Και οι κατοχοι λοιπον "των ξενων κολυβων" , ανετα θα σου αντιπαραθεσουν τα
δικα τους επιχειρηματα , οτι δηλαδη εφαγαν ολη τους τη ζωη να ψαχνουν και ισως
μια περιουσια για να αποκτησουν αυτα τα τραγουδια ...
Οποτε τα κρατανε για την παρτη τους και γουστο και καπελο τους !!!
Δεν νομίζω ότι κανένας τρίβει ηδονικά ή έχει όπως λες "σκρουτζιάρικη" νοοτροπία όταν κατακρίνει τον τύπο που κλειδώνει στα μπαούλα τα τραγούδια. Δεν παρακαλάμε κανέναν ούτε και τον ζηλεύουμε. Ίσα ίσα νομίζω ότι τη "σκρουτζιάρικη" νοοτροπία που λες την έχει ο συλλέκτης που σκέφτεται "είναι δικά μου και δεν μου τα παίρνει κανένας" και τρίβει τα χέρια του κοιταζοντάς τα. Μου ρχεται εικόνα από το κόμικ που ο Σκρουτζ κάνει βουτιές και παίρνει το μπανάκι του στα λεφτά στο θησαυροφυλάκιο, κάτι αντίστοιχο με το μπαούλο και τους δίσκους των τύπων που δε θέλουν να διαδοθεί η μουσική.

Από την άλλη, όπως λεει ο Θανάσης, με γεια σου με χαρά σου κράτησέ τα, έχεις φάει μια ζωή με αυτό το σκοπό, μην μας πετάς όμως ψίχουλα (τραγούδια λειψά και πετσοκομμένα επίτηδες), αυτό είναι ασεβές και ανήθικο.

Ή μήπως όλος αυτός ο κόπος μιας ζωής είναι τελικά για να κάνεις το κομμάτι σου;

Άβαταρ μέλους
pelagia

#42 Δημοσίευση από pelagia »

max μου , στο ιδιο ατομο αναφερομαστε , που κατεχει κατι και με την ψυχολογια
του Σκρουτζ , τριβει ηδονικα τα χερια , οτι τοχει αυτος και οι αλλοι στην απεξω ...

Τωρα εαν δεν καταφερα να το διατυπωσω αλλιως η ενδεχομενως να γινω
κατανοητη , ζητω συγνωμη απο την παρεα ...':?'
δεν το αντέχω βρε ψυχή να είσαι πάντα νέα
ας γέρναγες με το κορμί κιμπάρικα κι ωραία
δεν το αντέχω να γερνώ και να πεθαίνεις νέα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιογραφίες”